•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
iButtons
i B u t t o n
Dallas Semiconductor, acum Maxim
Inovatie Dallas Semiconductor (acum Maxim), un iButton este in fapt un cip incapsulat intr-o carcasa din otel inoxidabil. Ceea ce este comun tuturor dispozitivelor iButton, este numarul de inregistrare absolut unic.

Datorita unicitatii sale si durabilitatii otelului inoxidabil, informatia continuta poate fi transportata oriunde de catre o persoana ori un obiect. Butonul de otel poate fi montat teoretic oriunde, deoarece rezista la conditii grele, in interior ori exterior. Este suficient de durabil pentru a fi atasat la o legatura cu chei, inel, ceas, pandantiv, sau alte obiecte personale, si poate fi folosit zilnic in aplicatii cum ar fi controlul accesului in cladiri, la computer sau echipamente electronice.

Interfata de comunicatie este redusa la o singura linie de date, plus masa de referinta. (1-Wire)

1-Wire este un sistem care are o singura magistrala master si una sau mai multe slave. iButton-ul este un dispozitiv de tip slave.

Magistrala master tipica este un microcontroller sau un PC.

Pentru configuratii mici, semnalele de comunicatie 1-Wire pot fi generate prin control software, folosind un singur pin de port. Se pot utiliza si alternativele driver de linie 1-Wire, sau adaptoare specializate pentru portul serial sau USB.

Optional, in anumite aplicatii, energia necesara pentru functionarea dispozitivelor poate fi "furata" de la linia de date ("alimentare parazita").

Pentru operatiunile de citire, toate dispozitivele sunt completate cu un rezistor pull-up de 5kOhm pentru alimentarea cu energie si conectare la magistrala 1-Wire.
iButton
Indiferent de tip, toate dispozitivele iButton au cateva caracteristici comune.
  • In primul rand, acel numar unic de inregistrare, gravat si pe capsula dispozitivului, care in procesul de fabricatie este inscriptionat individual, asigura selectia fara erori a dispozitivului si o absoluta trasabilitate, intrucat este absolut exclus sa existe doua dispozitive identice. Secventa este in fond un cod ROM cu lungimea de 64 biti (8 octeti). Primii 8 biti sunt codul familiei 1-Wire, urmatorii 48 biti sunt codul unic al numarului de serie (serial number), iar ultimii 8 biti sunt CRC-ul pentru primii 56 biti.
  • Forma butonului este cu autocentrare cu forma de cupa a receptorului.
  • Identificare digitala prin contact momentan.
  • Datele pot fi accesate pe durata fixarii pe obiect.
  • Comunicare economica cu magistrala master, cu un singur semnal digital la 16.3kbps.
  • Controller multidrop incorporat, pentru retea 1-Wire.
Cel mai simplu si mai ieftin dispozitiv iButton este DS1990A, care, din punctul de vedere al informatiei, nu contine altceva decat numarul de inregistrare, avand o paleta larga de aplicatii, in principal in sisteme de control acces. Dispozitivul poate fi citit in mai putin de 5 milisecunde si poate functiona in gama de tensiuni 2.8V-6.0V, la temperaturi intre -40C si +85C.

DS1990A a fost creat pentru a se utiliza ca numar de inregistrare electronica pentru identificare automata. Datele sunt transferate serial prin protocolul 1-Wire care necesita un singur fir pentru date, si, evident, linia de masa. Cheia iButton DS1990A este de fapt o memorie nevolatila (ROM) ce poate fi citita fara un echipament sofisticat, poate memora pâna la 64 biti de informatie. Codul propriu de identificare este absolut unic si nu poate fi schimbat.

Dispozitivele iButton mai complexe, pot include memorie RAM, intrand in categoria dispozitivelor inteligente. Cheia DS1996, de exemplu, contine in plus o memorie NVRAM de 65536 biti (65Kbiti).
Acest tip de chei au o rata de transfer de 142 kbiti pe secunda. Memoria este partitionata în pachete de 256 de biti în ideea transferarii informatiei sub forma de pachete. Integritatea datelor e asigurata cu protocoale stricte de citire / scriere la fel ca si la cheile iButton DS1990A. Ca temperatura de operare se încadreaza între -40 ° C si 70 ° C si au posibilitatea de a retine informatia pe o perioada de peste 10 ani. La fel ca si DS1990A, sunt incapsulate tot in carcasa dintr-un otel inoxidabil ceea ce le confera durabilitate în conditii severe de mediu. Practic, utilizarea dispozitivelor iButton în diferite sisteme este conditionata de existenta unui microcontroller sau calculator (PC), foloste ca dispozitive master. Intrucat nu necesita energie pentru citire sau scriere, echipamentul de citire este deosebit de simplu si de mici dimensiuni. Ca atare, s-au dezvoltat adaptoare ale caror circuite sunt montate direct pe conectoarele care se vor monta la porturile PC-ului pe care vor rula aplicatiile.

Un astfel de adaptor, pentru portul USB, este DS9490R.
USB-1wire adaptorUSB iButtonUrmatoarele aplicatii, scrise in Delphi, permit citirea informatiilor continute de cheile iButton pe care le detinem, afisarea pe ecran si salvarea intr-un fisier text a acestora.
Program pentru citirea numarului de inregistrare
Arhiva pe care o puteti descarca de aci, contine un singur fisier executabil, pentru citirea numarului de inregistrare in hexa.
interfata program citire iButton
Interfata aplicatiei
Aplicatia are o singura fereastra, impartita in doua sectiuni.
Prima sectiune este constituita dintr-o lista ce afiseaza in timp real cheile conectate in adaptor si un camp in care apare codul ultimei chei conectate. Din acest camp printr-un simplu click se copiaza in clipboard codul cheii pentru o mai usoara gestionare in cazul realizarii unui document extern aplicatiei.

A doua sectiune a ferestrei prezinta un istoric al cheilor conectate la aplicatie in timpul rularii curente. Istoricul poate fi salvat intr-un fisier text cu ajutorul butonului amplasat mai jos.
La actionariea butonului se va deschide o fereastra de dialog a sistemului de operare care ne invita sa alegem locatia in care dorim salvarea fisierului si denumirea acestuia.
Program pentru citirea numarului de inregistrare si a memoriei
Arhiva pe care o puteti descarca de aci, contine fisierul executabil pentru a doilea program, care permite in plus citirea continutului memoriilor de tip DS1996, oferind posibilitatea salvarii intr-un fisier text.
Interfata cu utilizatorul arata astfel:
interfata program citire iButton
Aplicatia are o singura fereastra, impartita in trei sectiuni. Prima sectiune este constituita dintr-o lista ce afiseaza in timp real cheile conectate in adaptor si un camp in care apare codul ultimei chei conectate. Din acest camp printr-un simplu click se copiaza in clipboard codul cheii pentru o mai usoara gestionare in cazul realizarii unui document extern aplicatiei.

A doua sectiune a ferestrei prezinta un istoric al cheilor conectate la aplicatie in timpul rularii curente. Istoricul poate fi salvat intr-un fisier text cu ajutorul butonului amplasat mai jos.
In momentul actionarii butonului se va deschide o fereastra de dialog a sistemului de operare ce ne invita sa alegem locatia in care dorim salvarea fisierului si denumirea acestuia.

A treia sectiune va afisa continutul ultimei chei conectate. Putem selecta cat dorim sa fie citit din continutul cheii prin selectarea paginii de start si a paginii de stop, iar prin bifarea casutei etichetata "Scratch" alegem daca dorim si citirea memoriei "Scratch" folosita ca zona tampon in procesul de scriere a cheilor cu memorie.
Dezvoltarea aplicatiilor
Programele sunt realizate pe baza kitului de dezvoltare de software (SDK) pentru Windows pus la dispozitie de compania producatoare a acestor dispozitive.
Kitul de dezvoltare, aflat acum (2009) la versiunea 4.00 Beta 2 cuprinde in sectiunea numita TMEX API, biblioteci si exemple dedicate dezvoltarii de aplicatii in limbajul Delphi.

Biblioteca de functii pusa la dispozitie pentru acest limbaj, IBTMEXPW.PAS, face apeluri directe catre functiile de baza compilate nativ in biblioteca IBFS32.DLL.
Aceasta biblioteca se instaleaza in sistemul de operare prin instalarea pachetului 1-Wire Drivers. Fara existenta acestui pachet de drivere instalat aplicatia nu poate functiona.
Cu ajutorul acestui pachet, aplicatia dezvoltata va putea suporta majoritatea tipurilor de adaptoare si dispozitive iButton conectate.

Aplicatiile dezvoltate vor rula pe aceleasi sisteme de operare pe care se va putea instala pachetul 1-Wire Drivers.
In prezent (2009), exista suport pentru urmatoarele sisteme de operare, atat in varianta 32-bit cat si 64-bit: Windows XP Service Pack 2 (sau mai nou), Windows Vista si Windows 2008 (Server).
Compilarea programului a fost facuta in Delphi 2009 (versiunea 12).
Pentru rularea aplicatiilor este necesar doar fisierul executabil, astfel incat distribuirea programului este foarte usoara.
Inapoi la pagina principala
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection