•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
start thread
Subiect lansat de ing. Benoni Buga.
Invitam vizitatorii sa-si exprime opiniile. Orice comentariu e binevenit. Folositi formularul: CONTACT
Aparat de sudura in puncte
comentarii

Post #1 - Benoni Buga - 02.04.2008 10:16:

Nu stiu daca intrebarea mea merita atentia d-voastra, dar cred ca ma puteti ajuta.
Sunt interesat de informatii tehnice legate de un dispozitiv electric, produs in fosta URSS, denumit (din surse neautorizate) "IGNITRON", cu indicativul : ?2 140/0.8 sau ?3 140/0.8
Sunt folosite in antiparalel, ca element de comutatie la un aparat de sudura in puncte (pe primarul transformatorului).
Ofera si posibilitatea de reglare a curentului ?
Scopul informarii este de a putea inlocui aceste componente cu un alt aparat electric de comutatie, de fabricatie curenta, dar care sa asigure acelasi regim de functionare.
Astept raspuns cu mult interes,
Ben.

Post #2 - EM - emil@matei.ro - 02.04.2008:

Dispozitivele se pot inlocui cu tiristoare, dar trebuie modificat substantial si circuitul de comanda in grila. Am facut o astfel de modificare la o masina de sudat plase de sarma (sudura multipunct) care sudeaza simultan 12 puncte. Cele 6 dispozitive, 2 cate 2 antiparalel pe fiecare faza (alimentarea e trifazata) s-au inlouit cu 6 tiristoare, la fel circuitele de comanda in grila. Masina e foarte productiva, fiind automata. Bineinteles ca exista posibilitatea de reglare a curentului, indiferent daca se folosesc tiristoare sau alte dispozitive, prin cele 2 metode cunoscute (control de faza, sau pachete de impulsuri declansate de ZVS). E necesar intai un releveu al schemei (daca nu exista originala), care va permite proiectarea corecta a circuitului de adaptare la tiristoare. Exista de semenea posibilitatea minimizarii perturbatiilor in reteaua de alimentare, fiind astfel evitate belelele cu furnizorul de energie (SC Electrica).

Post #3 - Benoni Buga - 02.04.2008 18:55:

Sunt convins ca exista posibilitatea utilizarii tiristoarelor in locul ignitroanelor( mai greu este probabil sa le sting, dar pentru ca aplicatia este monofazata, nu vor apare evenimente distructive). Tot pentru o masina de sudat plasa de sarma (prin puncte) vreau sa fac modificarea, dar prefer sa gasesc un aparat electric standardizat (contactor electromagnetic sau static), ca sa-l pot propune si ca piesa de schimb. Pentru incercari, voi folosi un variator miniatura tip CMME cu tiristorii in antiparalel (trebuie sa studiez schema putin) - are tot ce-i trebuie pe el. Multumesc pentru consultatie.
ing. Benoni Buga

Post #4 - EM - emil@matei.ro - 02.04.2008 23:22:

  1. Nu stingerea tiristoarelor va fi problema, e vorba de curent alternativ.
  2. Faptul ca instalatia e monofazata nu e o garantie ca nu vor apare efectele la care va referiti, conditiile sunt absolut identice cu cele dintr-o inst. trifazata.
  3. O masina de sudat plase de sarma nu se face niciodata in monofazat, veti suda doar table subtiri
  4. La o aplicatie serioasa, contactorul electromagnetic iese din discutie, creaza probleme in retea, dpv norme compatibilitate elmg.
  5. Un aparat standardizat ca sa-l propuneti ca PS n-o sa gasiti, poate sa comandati un MODUL de schimb, proiectat special pt trafo care-l aveti.
  6. Convertizorul monofazat miniatura tip CMM nu se preteaza la aceasta aplicatie, din el puteti lua doar grupul antiparalel, fie ca e echipat cu tiristoare discrete, fie cu modul MTT (s-a fabricat in ambele variante).
SUCCES.

Post #5 - EM - emil@matei.ro - 06.04.2008 16:00:

Puteti eventual asigura conservarea caracteristicilor tehnice initiale ale echipamentului prin inlocuirea componentelor cu altele noi, acestea mai pot fi inca gasite in diverse oferte, in tara vecina. Un exemplu este cel ilustrat in tabelul de mai jos, in care se regaseste si unul din tipurile solicitate de dvs, fiind specificate cantitati, preturi, an de fabricatie. Aveti si o adresa de email pentru contact:
start thread
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection