•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
start thread
Subiect lansat de ing. Dorin Visan.
Invitam vizitatorii sa-si exprime opiniile. Orice comentariu e binevenit. Folositi formularul: CONTACT
Caracteristici statice externe ale surselor de sudare
comentarii

Post #1 - Dorin Visan - 20.02.2008 18:31:

Sint chinuit de unele intrebari, urmarind explicatiile dumneavoastra. Desi cred ca in mare intuiesc despre ce e vorba as fi foarte fericit daca mi-ati putea explica ce intelegeti prin expresiile \"caracteristica rigida\" si \"caracteristica abrupt cazatoare\" in relatie cu aparatele de sudura. Imi cer scuze, poate insemna o intrebare banala insa as vrea sa inteleg de la baza functionarea unui aparat de sudura din perspectiva unui proiectant. Este vorba de caracteristica U/I in momentul scurtcircuitului sau a aparitiei arcului electric ? Se pot face niste desene orientative ?
Imi puteti recomanda un material de studiu ?
Va multumesc foarte mult !

Post #2 - EM - emil@matei.ro - 24.02.2008 12:00

Da, caracteristica externa statica a ansamblului arc-sursa este definita ca legatura functionala intre tensiunea la bornele sursei de sudare si curentul debitat in sarcina (sarcina fiind, evident, arcul electric), in conditiile cand tensiunea retelei de alimentare si toti parametrii sursei sunt constanti.

Da, este vorba de caracteristica U/I, in sistemul de coordonate xoy avand pe ordonata valorile de de tensiune, notate sa zicem cu us, iar pe abscisa valorile curentului de arc, notate cu is.

Termenul "statica" din textul de mai sus, ca atribut al caracteristicii externe, evidentiaza faptul ca aceasta caracteristica este trasata in conditiile in care variatiile curentului debitat sunt sunt suficient de lente astfel incat tensiunea sa nu difere de cea indicata de catre caracteristica.
Caracteristica statica externa a sursei de sudare
Tensiunea de mers in gol si curentul de scurtcircuit

In graficul care ilustreaza caracteristicile externe, putem evidentia doua valori particulare:
  • Tensiunea de mers in gol, notata cu u0:
    Aceasta corespunde situatiei cand valoarea curentului debitat este nula (inainte de amorsarea arcului electric si dupa stingerea acestuia, adica in pauza dintre suduri.
  • Curentul de scurtcircuit, notat cu ik:
    Aceasta corespunde situatiei cand bornele sursei sunt in scurtcircuit, ik fiind valoarea curentului debitat de sursa, care se stabileste in aceste conditii, tensiunea la borne fiind nula.
Tensiunea de mers in gol si curentul de scurtcircuit sunt doi dintre parametrii importanti care caracterizeaza sursele de sudare, fiind de multe ori specificati pe placa de timbru a echipamentelor de sudare.

Panta caracteristicii externe

Panta caracteristicii externe este definita prin rezistenta diferentiala a sursei, Rsd (vezi desen).
Sub acest aspect, vorbim de o sursa cu caractristica pronuntat cazatoare (abrupt cazatoare), daca unghiul alfa indice s este mai mare de 90 grade deci Rsd e mai mic decat zero. Orientativ, pentru ca o sursa sa fie considerata cu caractristica pronuntat cazatoare, valoarea absoluta a rezistentei diferentiale trebuie sa fie mai mare decat circa 0.07/VA, in vecinatatea punctului de functionare in regim normal de sudare.
Pentru caracteristici rigide, Rsd=0. Se considera totusi surse cu caracteristica rigida si acelea la care valoarea absoluta a rezistentei diferentiale e mai mica decat circa 0.07/VA.
Caracteristicile urcatoare (ridicatoare) sunt considerate cele la care, orientativ, Rsd este mai mare de +0.02..0.03/VA.
Valorile numerice limita, indicate pentru pantele caracteristicilor externe de diferite tipuri sunt conventionale.
Tensiunea de mers in gol si curentul de scurtcircuit pe caracteristica externa a sursei de sudareExemple particulare de caracteristici externe: SURSE PENTRU SUDARE WIG:

Sursele de curent pentru sudarea WIG au o caracteristica externa coboratoare, la fel ca cele folosite la sudarea cu electrozi inveliti (MMA). Pentru sudarea WIG automata sunt indicate sursele cu caracteristica externa verticala, numite si surse cu curent constant:

Caracteristici externe surse de sudare WIG

...

start thread
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection